JEDINI PROIZVOĐAČ PUZZLI U ZEMLJI
Smart Production d.o.o.
Ive Andrica 1, 21000 Novi Sad, Srbija
tel./fax: +381 (0) 21 472 0 664
E-mail: smartpro.puzzle@gmail.com

Home
     
PROIZVODI
Puzzle 500
Moje puzzle 500
Promo puzzle
Razglednice
Igračke
     
     
    FOTOGRAFI
Uroš Petrović
Bojan Hohnjec
Vlado Marinković
     
Smederevo - tvrdjava (SM-001)
Grad Smederevo nalazi se u centralnoj Srbiji i spada u Podunavski okrug, zauzima površinu od 484 km² (od čega na poljoprivrednu površinu otpada 38817 ha, a na šumsku 2617 ha) i nalazi se na prostoru između Dunava na severu i Velike Morave na istoku i šumadijskih brda na jugu i zapadu. Grad Smederevo ima izuzetno povoljan turističko-geografski položaj u okviru Srbije i nalazi se: · Na međunarodnom putnom pravcu E-75, koridor X koji povezuje Budimpeštu, Beograd, Niš, Solun i Atinu. · Na međunarodnom železničkom pravcu koji povezuje Budimpeštu i Beograd sa Atinom i Sofijom. · Nalazi se na najatraktivnijem delu priobalja Dunava u Srbiji, sa obalom pristupačnom za izgradnju pristaništa i luka i privredno razvijenim područjima u zaleđu, na međunarodnom koridoru VII. · Na 45km od Beograda, administrativno-ekonomsko-turističkog centra Srbije.
· Na 60km od međunarodnog aerodroma „Nikola Tesla“ . U reljefu je izrazita podeljenost na niži istočni deo, sa prosečnom visinom od 85.0m (Pomoravlje) i viši, zapadni deo sa prosečnom visinom do 169.2m (Šumadija).
Klima je umereno kontinentalna. Smederevska tvrđava je utvrđen srednjevekovni grad oblika nepravilnog trougla sa 25 kula, visokih preko 20 m i bedemima visine oko 10 i širine do 4 metra. Podigao ju je srpski despot Đurađ Branković 1430.godine, na ušću reke Jezave u Dunav, kao svoju prestonicu.
Despot Đurađ, duhovno privržen pravoslavlju i ukupnoj vizantijskoj tradiciji, bio je oženjen grkinjom Jerinom, iz ugledne carske porodice Kantakuzin, ćerkom Teodora, gospodara Peloponeza.
Tvrdjava je građena po uzoru na carigradsku tvrđavu, glavni graditelj je bio Đorđe Kantakuzen, brat despotice Jerine. Tvrđavu čine Mali grad (dvor) i Veliki grad. Prostire se na površini od skoro 10,5 ha, zbog čega se smatra jednom od najvećih srednjevekovnih tvrđava ravničarskog tipa u čitavoj Evropi.
Danas predstavlja kulturno-istorijsko dobro od izuzetne vrednosti, popularnu turističku destinaciju, kao i ekskluzivan prostor za muzičko-scenske i druge kulturne događaje.
Slažite puzzle
Brz način života kakav danas živimo ne dopušta nam da se opustimo ni za trenutak. Ne dozvolite da uvek bude tako, učinite nešto za sebe, slažite puzzle. Proverite strpljenje i mogućnost zapažanja. Ova zabavna igra potiče i jedno i drugo zatim jača koncentraciju, razvija saradnju i uzajamno pomaganje.
Reciklirani materijali
Smart Production pri izradi puzzli koristi uglavnom reciklirane materijale i tako pomaže u naporu za očuvanje čovekove sredine. Briga za čovekovu okolinu je neophodnost vremena u kojem živimo i trend koji u svetu a i kod nas ima sve više pristalica.
Promocija grada
Pazzle su odličan način da promovišete vašu regiju ili grad. Svakako da biste ovakvim poklonom obradovali svakog domaćeg i stranog gosta, ili delegaciju koja Vam dođe u posetu. Pored toga što čete dati lep poklon Vi ćete uraditi i svojevrsnu promociju za Vaš grad.
  Copyright Smart Production · Novi Sad · Serbia · 2008.